Xen Enterprise – ikke “enterprise” nok

Nå har jeg testet Xen Enterprise i et par dager. Jeg hadde veldig store forventninger til produktet og ble ikke så lite skuffet. Først litt om hva produktet skal gjøre.

Xen Enterprise 3.0 skal være et managment-verktøy for å Xen-basert virtualisering. Du skal temmelig enkelt kunne styre flere fysiske servere hver med mange virutelle servere på. Det skal være enkelt å installere og konfigurere virtuelle servere. Akkurat denne biten fungerer greit. Installasjon av nye servere er enkelt og Xensource har laget et par “templates” for servere basert på hhv. Debian Sarge og Redhat Enterprise Linux 4 – U1.

Problemet er først og fremst hva Xen Enterprise ikke tilbyr:

  • Det er en dårlig støtte for å rekonfigurere Xen-instansene i fart. Xen lar deg legge til CPUer, minne og disker i fart. Dette er ikke mulig i GUIet.
  • Overhodet ingen støtte for clustering. Hvis du har delt lagring så kan du med Xen gjøre morsomme ting som å flytte instanser mellom fysiske servere. Det er overhodet ingen støtte for dette i GUIet.
  • Ingen støtte for å konfigurere PCI-ressurser. Xen kan gi enkelt-instanser PCI-kort.
  • Det er fortsatt en del små feil i applikasjonen. Jeg har forsøkt å justere mengden minne på instansene uten at det ser ut til å fungere. Å legge til disker lar seg gjøre – men gui får det ikke alltid med seg.

Det siste punktet vil sikkert bli fikset relativt raskt. Det er verre med de tre andre. Når de kaller produktet sitt “Enterprise” så er dette funksjonalitet som burde være på plass – særlig i og med Xen 3.0 støtter alt dette.

Foreløpig forblir jeg ved bruk av CLI-verktøyene for å styre Xen-instansene mine. Jeg har signet opp i beta-programmet til Virtual Iron. De ser langt mer ambisiøse og jeg håper at de innfrir forventningene.

Comments are closed.